fbpx
Priešgaisrinė sistema

Priešgaisrinė sistema

Ugnis negailestingai niokoja turtą ir sukelia didelę grėsmę sveikatai bei gyvybei. Laimė, nuo jos galima apsisaugoti pasirūpinus priešgaisrine sistema. Ši gaisro signalizacija perspėja apie galimą ugnies pavojų garsiniu signalu ir leidžia greitai reaguoti į grėsmę ir imtis reikalingų priemonių. Tai patikimas būdas namų, biuro ir kitos paskirties funkcinių patalpų apsaugai, padedantis išvengti gaisrų.

Kas sudaro priešgaisrinę sistemą?

Priešgaisrinė sistema susideda iš dūmų, dujų ir šiluminių jutiklių. Jie analizuoja aplinką ir perduoda signalą apie dūmus, liepsną ar temperatūrinius pokyčius. Nuo tokio signalo suveikia garsinė signalizacija, signalas taip pat gali įjungti kitas įrengtas sistemas, kurios skirtos dūmų pašalinimui, vandens sistemos paleidimui, vėdinimui, atjungti elektros tiekimą ar automatiškai iškviesti ugniagesių ekipažą.

Jutikliai yra palyginti jautrūs, tad į tai būtina atsižvelgti montavimo metu. Priešgaisrinės sistemos jutiklių įrengimas nerekomenduojamas virtuvėje, netoliese židinio, krosnelės ar kitų ugnies, šilumos ar dūmų šaltinių. Tokiu atveju galimas klaidingas signalas – kaskart suveikus signalizacijai reikės patikrinti, kas tai buvo.

Kaip veikia priešgaisrinės apsaugos sistemos?

Priešgaisrinės sistemos veikimas priklauso nuo jos tipo. Skiriami du pagrindiniai tokių sistemų tipai:

–          Konvencinės priešgaisrinės sistemos. Šios sistemos veikimas paremtas konvenciniais jutikliais, kurie yra jungiami į spindulius. Tiek spindulių, tiek į juos jungiamų jutiklių skaičius priklauso nuo patalpų ploto ir išplanavimo, kiekvienas jutiklis saugo tam tikrą zoną.

–          Adresinės priešgaisrinės sistemos. Šios sistemos davikliai yra jungiami į kilpas, kuriose taip pat yra jungiami ir pavojaus mygtukai, sirenos.

Kokią priešgaisrinę sistemą pasirinkti, patars profesionalai, nes tai priklauso nuo patalpų parametrų. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į reikalavimus ir galiojančius teisės aktus: griežtesni reikalavimai yra keliami komercinės ar viešosios paskirties pastatams, kuriuose įprastai būna daugiau žmonių – čia reikalinga geresnė apsauga, nes kyla didesnė gaisro rizika.

Priešgaisrinė apsaugos sistema gali būti prijungiama prie patalpų apsaugos sistemos arba veikti autonomiškai. Autonomiškai veikiančios sistemos yra šiek tiek pranašesnės, nes jos gali ne tik perspėti apie gaisro pavojų, bet ir įjungti gaisro gesinimo sistemą, išjungti elektros tiekimą ar vėdinimą, kuris gali paskatinti ugnies plitimą. Vis dėlto dažnai taupumo sumetimais priešgaisrinė sistema jungiama prie apsaugos sistemos centralės – taip sumažinami įrengimo kaštai. Tam tinka daugelis paprastesnių sistemų, tačiau būtina prisiminti, kad atsisakydami investicijos į profesionalią autonominę sistemą, renkatės ne tokią efektyvią apsaugą. Taip pat prisiminkite, kad nesvarbu, kokią priešgaisrinę sistemą pasirinksite, jai reikalinga periodinė priežiūra. Reguliarus patikrinimas užtikrins nepriekaištingą sistemos veikimą ir garantuos, kad įranga lemiamu momentu padės apsisaugoti nuo nelaimės.

Kaip vyksta ir kiek trunka montavimo darbai?

Priešgaisrinės sistemos montavimas turi būti profesionalus ir patikimas. Ši sistema ne tik atlieka itin svarbią apsauginę funkciją ir gali išgelbėti gyvybes, jai yra keliami tam tikri reikalavimai, taip pat netinkamai sumontuota priešgaisrinė sistema gali užkirsti kelią gauti draudimo išmoką gaisro atveju. Taip pat svarbu žinoti, kad priešgaisrinių sistemų diegimas priklauso nuo patalpų ploto, išplanavimo ir paskirties. Jei planuojama įrengti sistemą didelėse specifinės paskirties patalpose, visada rinkitės tik didelę patirtį turinčius profesionalus, kurie žino kas yra sudėtingos kompleksinės sistemos.

Priešgaisrinė sistema įrengiama panašiai kaip ir vaizdo stebėjimui skirtos sistemos ar signalizacija. Šią sistemą sudaro jutikliai, kurie analizuoja patalpų parametrus, tad svarbiausia užduotis yra tinkamai juos išdėstyti, išvengti vadinamųjų aklųjų zonų – ploto, kurio nefiksuoja nei vienas daviklis. Visapusei apsaugai naudojami įvairios paskirties davikliai: dūmų, dujų, temperatūros ir kt. Priešgaisrinės sistemos be smalkių jutiklių kaina gali būti šiek tiek mažesnė, bet jei turite židinį ar krosnį neverta dvejoti, nes smalkių pavojus gali būti mirtinas.

Jutikliai yra išdėstomi atsižvelgiant į patalpų ypatumus ir jungiami į sistemą. Jie turi kuo greičiau užfiksuoti galimą grėsmę: dūmus, liepsną, dujas ir kt. Davikliui suveikus, gaunamas signalas ir įjungiama perspėjimo sirena. Komercinėse ar viešosios paskirties patalpose garsinis perspėjimas derinamas su šviesomis, kurios dažniausiai nurodo žmonėms evakuacijos iš pastato kelią – tai naudinga, kai pastatas didelis ir diegiamas sumani priešgaisrinė sistema.

Apsaugai nuo gaisro skirtų sistemų montavimas yra gana greitas, tačiau galutinis darbų atlikimo terminas priklauso nuo įvairių aplinkybių. Tai lemia objekto, kurį reikia apsaugoti plotas ir patalpų parametrai – dideliame ir sudėtingo išplanavimo pastate montavimas truks ilgiau, o nuosavame name tokia sistema gali būti įrengta ir per vieną dieną.

Norite apsaugoti savo turtą nuo gaisro grėsmės? Rinkitės profesionalias „Apsaugos komanda“ paslaugas: įmonė parduoda ir montuoja įvairias priešgaisrines sistemas. Reikalingą įrangą galima užsakyti ir internetu, apsaugos priemonėms taikomos akcijos, užsakant daugiau paslaugų galioja nuolaidos. Apsaugokite savo turtą ir sveikatą nuo ugnies keliamo pavojaus jau šiandien – įsiplieskusi liepsna nelaukia ir naikina viską savo kelyje.

Gaukite pasiūlymą

    Dominančios paslaugos:

    Pasiteirauti dėl paslaugų taip pat galite telefonu, el. paštu arba atvykę į artimiausią mūsų skyrių. Iki pasimatymo!
    Žirmūnų g. 139,
    LT-09120 Vilnius

    Dėkojame už jūsų užklausą

    Mūsų specialistai netrukus su jumis susisieks
    Gaukite pasiūlymą Parduotuvė